Prateći ove korake, možete osigurati da će vaše naočare ili sunčane naočare dugo trajati, a istovremeno ćete izbjeći neugodnost, glavobolje i naprezanja očiju uzrokovanih prljavim naočarima. Hajde da počnemo!

OPERITE RUKE!

Važno je da se uverite da su vam ruke čiste pre rukovanja naočarima. Ovo će pomoći da se eliminišu sve bakterije ili klice koje se mogu preneti na vaše naočare. Pored toga, ukloniće svu prljavštinu i ulja sa vaših ruku koja bi potencijalno mogla da zaprljaju vaša dioptrijska stakla. Nakon pranja ruku, obavezno ih dobro osušite.

ISPERITE CELOKUPNE NAOČARE, UKLJUČUJUĆI OKVIR I STAKLA!

Kada čistite naočare, važno je da se fokusirate ne samo na sočiva već i na okvir za naočare. Isperite naočare mlakom vodom iz slavine, pazeći da pokrijete sve oblasti uključujući šarke, ručice, most i papučice za nos. Na taj način možete ukloniti svu nakupljenu prljavštinu i bakterije koje mogu izazvati iritaciju kože. Međutim, vodite računa da voda nije prevruća jer to može oštetiti zaštitne slojeve na vašim staklima za naočare.

OČISTITE VODOM I SAPUNOM ZA RUKE!

Naočare za vid mogu izgledati prilično izdržljive, ali su u stvari delikatne i sklone deformisanju i oštećenjima. Zbog toga im je potrebno pažljivo rukovanje. Kada je u pitanju čišćenje naočara, preporučuje se upotreba blagog rastvora za čišćenje kao što je mlaka voda i sapun za ruke ili specijalizovano sredstvo za čišćenje sočiva. Izbegavajte upotrebu abrazivnih sredstava za čišćenje, jakih hemikalija ili sredstava za čišćenje koja sadrže amonijak ili aceton. Pored toga, treba izbegavati trljanje alkohola ili sredstva za dezinfekciju ruku jer mogu oštetiti zaštitne slojeve dioptrijskih stakala. Uprkos svojoj rasprostranjenosti kao metoda čišćenja, trljanje pljuvačke na naočare nije efikasno rešenje..

Da biste pravilno očistili naočare, nije neophodno da ih u potpunosti potopite u vodu sa sapunom. Mala količina će biti dovoljna, koja se može naneti čak i vrhovima prstiju. Ne zaboravite da držite naočare za okvir, a ne za sočiva, da biste izbegli bilo kakva slučajna oštećenja.

UĐITE U UGLOVE NAOČARA!

Ne zaboravite da se fokusirate na uglove naočara, koji imaju tendenciju da privlače prljavštinu. Nežno čišćenje sa starom četkicom za zube na okvirima i šarkama može učiniti čuda. Samo vodite računa da četkicu za zube držite dalje od dioptrijskih sočiva.

PONOVO ISPERITE!

Nakon čišćenja, isperite naočare pod mlakom vodom kako biste sprečili stvaranje ostataka sapuna na sočivima. Ovo može uzrokovati da naočare izgledaju zamućene, iako su čiste.

SUŠENJE NAOČARA!

Da biste dovršili proces, nežno osušite naočare koristeći svežu krpu od mikrovlakana. Iako može izgledati zgodno koristiti kuhinjsku krpu / peškir, to se ne preporučuje jer su njihova vlakna grublja i mogu izazvati ogrebotine na staklu. Bila bi šteta nakon tolikog truda koji ste uložili da ih očistite!

KAKO ODRŽAVATI NAOČARE ČISTIMA?

Za optimalno zdravlje i izdržljivost očiju, važno je održavati naočare čistim. Da bismo vam pomogli da ovo postane redovna navika, imamo nekoliko saveta koje treba da podelimo. Prvo, često čistite naočare, barem nekoliko puta nedeljno. Ovaj jednostavan zadatak neće oduzeti mnogo vremena i dugoročno će vam koristiti.

Za brzo čišćenje dok ste napolju, isprobajte sprej za sočiva bez alkohola i krpicu od mikrovlakana. Na kraju, kada rukujete naočarima, izbegavajte da ih držite za sočiva i umesto toga držite ih za okvir da biste smanjili rizik od oštećenja i mrlja.

Pre rukovanja naočarima, uverite se da su vaše ruke čiste. Ovo će pomoći da se održi strukturalni integritet vaših naočara.
Kada ne nosite naočare, čuvajte ih u zaštitnoj futroli na hladnom i suvom mestu. To će ih zaštititi od prašine i bakterija i sačuvati zaštitne slojeve naočara koji su skloni oštećenjima od visokih temperatura.
Ne čistite naočare košuljama, odećom ili maramicama jer sadrže vlakna koja mogu da izazovu ogrebotine.
Redovno čišćenje vaših naočara ima nekoliko dugoročnih prednosti, uključujući jasan vid i produžen radni vek. Uspostavite rutinu koja vam najbolje odgovara, bilo da je ujutru ili uveče.


Za pitanja i konsultacije možete nas pozvati na broj 0113234018 ili nas posetiti u optici Occhi koja se nalazi u bulevaru despota Stefana 33, Beograd.