Možda ste čuli da se često koriste termini „plavo svetlo“ i „naočare sa plavim filterom“, ali na šta se tačno odnose i da li je to nešto o čemu treba da brinete? Uz naš sve veći digitalni svet, svest o plavoj svetlosti i njenim efektima je nešto što treba istražiti.

Šta je plavo svetlo i kako ono funkcioniše?

Prvo, moramo da definišemo šta je plavo svetlo zapravo. Verovatno je upravo sada vidite, posebno ako čitate ovaj članak sa pametnog telefona, računara ili tableta. Plavo svetlo - takođe poznato kao visokoenergetska vidljiva svetlost (HEV) - je vrsta obojene svetlosti koja je vidljiva našim (ljudskim) očima. Ima kratkotalasnu dužinu, što rezultira proizvodnjom visokog nivoa energije. Za razliku od drugih oblika vidljive svetlosti (poput onih koji se nalaze u dugi), naše oči nisu u stanju da filtriraju plavo svetlo. To znači da više svetlosti ovog tipa prolazi kroz naše oči i stiže do mrežnjače. Jednostavno rečeno, plava svetlost vrlo lako ulazi u naše oči.

Plavo svetlo emituje sunce, kao i fluorescentne sijalice i digitalni uređaji koje koristimo svakodnevno. LED diode koje se nalaze u ovim proizvodima emituju mnogo plave svetlosti iz svojih funkcija pozadinskog osvetljenja. Ono što dolazi u obzir je količina vremena koje provodimo ispred ovih vrsta uređaja, posebno kada ih koristimo blizu lica. Posebno pametni telefoni! Iako trenutno nema mnogo istraživanja, postoji zabrinutost da izlaganje previše plave svetlosti izbliza može dovesti do poremećenog sna i naprezanja očiju. Kasnije ćemo u ovom članku detaljnije pogledati istraživanje.

Kako funkcionišu naočare sa plavim filterom?

Naočare sa plavim svetlom filtriraju plavu svetlost koja prolazi kroz njih, pre nego što Vam dopre do oka. Ovo je sve zbog vrsta materijala koji se koriste za njihovu izradu, što smanjuje nivoe plave svetlosti. Kada su u pitanju stakla sa plavim filterom, mogu se napraviti na više različitih načina. Sama dioptrijska stakla se mogu napraviti od materijala koji filtriraju ove nivoe svetlosti ili mogu imati specijalni zaštitni sloj na sočivima. Ovo im ponekad može dati žutu nijansu. Pored smanjenja nivoa plave svetlosti, ova sočiva takođe mogu da smanje odsjaj izazvan korišćenjem Vaših digitalnih uređaja. Ovo Vam može pomoći ako osetite naprezanje očiju, peckanje, suve oči i glavobolju.

Šta istraživanje stručnjaka kaže?

Do danas, trenutna istraživanja nisu uspela da pronađu ništa ubedljivo o efektu plave svetlosti na ljudsko oko. Međutim, to je još uvek veoma nova tema koja se istražuje, tako da je vredno obratiti pažnju. Može se pronaći dosta anegdotskih dokaza, ali je važno da ih uzmete sa malo rezerve.

Neki stručnjaci su izjavili da prevelike količine plave svetlosti mogu potencijalno oštetiti ćelije osetljive na svetlost. Međutim, studije su pokazale da plava svetlost - od sunca ili od uređaja - dostiže opasne nivoe za oči. Druge studije sugerišu da plavo svetlo može poremetiti obrasce spavanja i izazvati naprezanje očiju. Ipak, još nije postignut koncenzus o tome da li se to posebno odnosi na plavo svetlo.

Važno je napomenuti da sunce emituje mnogo više plave svetlosti od elektronskih uređaja. Zabrinutost koju neki ljudi imaju u vezi sa njim leži u tome koliko toga dolazi do naših očiju, na blizinu, na veoma redovnoj osnovi.

Da li možete da nosite naočare za vid sa plavim filterom sve vreme?

Da, možete da nosite naočare za vid sa plavim filterom dugo vremena, kad god želite. To neće imati neželjene efekte na Vaše oči. To je zato što su ova stakla za naočare dizajnirane da filtriraju prekomerne količine plave svetlosti - razmišljajte o digitalnim uređajima, a ne o suncu. Smatra se da određena količina plave svetlosti pomaže u regulisanju naših tela, kao što su budnost i kognitivne funkcije.

Nadamo se da smo Vam malo pomogli u odluci koja dioptrijska stakla želite za Vaše naočare.

Izdvojili smo za Vas nekoliko stakala sa plavim filterom koje možete pogledati u našem online shop-u:

Social share // previous - next navigation