Termini „plavo svetlo“ i „blue cut naočare“ se obično koriste, ali mnogi ljudi još uvek nisu svesni njihovog značenja i važnosti. Pošto se više oslanjamo na digitalne uređaje, ključno je razumeti uticaj plave svetlosti i njene potencijalne negativne efekte.

Šta je plavo svetlo i kako ono funkcioniše?

Za početak, da razjasnimo šta je plavo svetlo. Možda ste već upoznati sa tim, posebno ako trenutno čitate ovaj članak na uređaju kao što je pametni telefon, računar ili tablet. Plavo svetlo, takođe poznato kao visokoenergetska vidljiva svetlost (HEV), je vrsta vidljive svetlosti koju naše oči mogu da vide. Ima kratku talasnu dužinu, što stvara visok nivo energije. Za razliku od drugih boja vidljive svetlosti, naše oči ne mogu da filtriraju plavo svetlo. Kao rezultat toga, veća količina ove vrste svetlosti može proći do naše mrežnjače. Ukratko, plavo svetlo može lako ući u naše oči.

Sunce emituje plavo svetlo, kao i fluorescentne sijalice i digitalni uređaji. LED tehnologija koja se koristi u ovim uređajima rezultira emisijom značajne količine plave svetlosti kroz njihove funkcije pozadinskog osvetljenja. Vredi uzeti u obzir količinu vremena koju provodimo ispred ovih uređaja, posebno kada ih držimo blizu lica, kao što je slučaj sa pametnim telefonima. Iako još uvek postoji ograničeno istraživanje na ovu temu, raste zabrinutost da prekomerno izlaganje plavoj svetlosti iz blizine može dovesti do poremećenog sna i naprezanja očiju. U narednim odeljcima ćemo dublje proći kroz ovu temu.

Kako funkcionišu naočare sa plavim filterom?

Naočare sa staklima koja imaju zaštitu od plavog svetla su dizajnirane da filtriraju štetnu plavu svetlost pre nego što dođe do vaših očiju. Materijali koji se koriste za izradu ovih naočara su posebno odabrani da smanje nivoe plave svetlosti. Blue cut naočare se mogu napraviti na različite načine, bilo korišćenjem materijala koji filtriraju plavo svetlo ili dodavanjem zaštitnog sloja na sočiva. Ovaj premaz može naočarima dati žutu nijansu, ali je vredno toga jer takođe pomaže u smanjenju odsjaja od digitalnih uređaja. Smanjenjem nivoa plave svetlosti i odsjaja, ove naočare mogu pomoći u ublažavanju simptoma kao što su naprezanje očiju, peckanje, suve oči i glavobolja.

Šta istraživanje stručnjaka kaže?

Istraživanja o uticaju plave svetlosti na ljudsko oko su još uvek neuverljiva. Dok neki stručnjaci sugerišu da prekomerno izlaganje plavoj svetlosti može oštetiti ćelije osetljive na svetlost, nijedna konačna studija nije pokazala da je plava svetlost od sunca ili uređaja na opasnim nivoima za oči.

Pored toga, neke studije sugerišu da plavo svetlo može poremetiti obrasce spavanja i izazvati naprezanje očiju, ali nije sigurno da li je to posebno zbog plave svetlosti. Važno je obratiti pažnju na tekuća istraživanja u ovoj oblasti, jer anegdotske dokaze treba uzeti sa rezervom.

Treba napomenuti da sunce proizvodi znatno veću količinu plave svetlosti od elektronskih uređaja. Briga koju neki pojedinci imaju povezana je sa merama do kojih dopire do naših očiju, posebno kada su u neposrednoj blizini i često.

Da li je bezbedno stalno nositi dioptrijske naočare sa plavim filterom?

Da, potpuno je bezbedno da nosite naočare sa stakilma koja imaju plavi filter tokom dužeg vremenskog perioda, kako vam odgovara. Ova sočiva su posebno dizajnirana da filtriraju prekomerne količine plave svetlosti koju emituju digitalni uređaji, a da pritom ne nanose štetu vašim očima. U stvari, veruje se da je određeni nivo plave svetlosti koristan u regulisanju naših telesnih funkcija, kao što su kognitivne sposobnosti i budnost.

Nadamo se da će vam ove informacije pomoći da donesete informisanu odluku prilikom odabira pravih dioptrijskih stakala za vaše naočare.

Izdvojili smo za Vas nekoliko stakala sa plavim filterom koje možete pogledati u našem online shop-u: