Šta su bifokalna stakla?

Bifokalna stakla su vrsta sočiva za naočare koja imaju dve različite optičke moći. Ona su podeljena vidljivom linijom na staklu koja razdvaja gornji deo dioptrije za daljinu i donji deo dioptrije za blizinu. Gornji deo stakla služi za korekciju vida na daljinu, dok se donji deo stakla koristi za korekciju vida na blizinu. Bifokalna stakla za naočare se obično koriste za ispravljanje dve različite dioptrijske greške na istom oku, kao što su prezbiopija i kratkovidost ili dalekovidost.

Prezbiopija je poremećaj vida koji se obično pojavljuje u srednjim godinama, što uzrokuje poteškoće pri fokusiranju na obližnje objekte. Bifokalne naočare često preferiraju oni koji imaju problema da vide predmete na daljinu i u blizini i ne žele redovno da menjaju naočare. Dolaze u različitim dizajnima, uključujući ravni vrh i okrugli segment.

Šta su multifokalna (progresivna) stakla?

Multifokalna ili progresivna sočiva su tip stakala za naočare koji nude jasan vid na svim udaljenostima. Ova sočiva se razlikuju od bifokalnih jer nemaju vidljivu liniju koja razdvaja različite optičke snage. Umesto toga, oni imaju glatku tranziciju snage preko cele površine sočiva. Progresivne naočare su dizajnirane sa više zona optičke snage, što omogućava udoban i prirodan prelaz između različitih udaljenosti gledanja. Gornji deo sočiva ima snagu za daljinu, srednji deo ima srednju snagu, a donji deo ima snagu za blizinu. Ovo omogućava jasan vid na svim udaljenostima, uključujući daljinu, srednju udaljenost (kao što je gledanje u ekran računara) i blizinu.

Multifokalna progresivna sočiva obično koriste osobe koje pate od prezbiopije, što je stanje oka povezano sa uzrastom koje narušava sposobnost fokusiranja na obližnje objekte. Važno je imati na umu da nekim pojedincima može biti potreban duži period prilagođavanja da bi se navikli na postepenu promenu dioptrijske snage. Pored toga, neki ljudi mogu iskusiti vizuelnu nelagodnost ili izobličenje dok prvi put koriste progresivna sočiva.

Koja je razlika između bifokalnih i progresivnih stakala?

Postoje dve vrste sočiva sa više dioptrija koja se koriste za korekciju vida za osobe sa prezbiopijom ili drugim refrakcionim greškama. To su progresivna sočiva i bifokali.

Bifokali se sastoje od dve različite dioptrijske snage koje su razdvojene vidljivom linijom, obično na pola stakla. Ova linija pomaže da se razlikuju gornji i donji delovi stakla. Donji deo se koristi za čitanje na blizinu ili rad, dok se gornji deo koristi za gledanje na daljinu.

S druge strane, naočare sa progresivnom dioptrijom su multifokalne naočare koje nemaju vidljive linije koje razdvajaju različite delove stakla. Umesto toga, dioptrija se postepeno menja od gornjeg dela (za gledanje na daljinu) do donjeg dela (za čitanje ili rad u blizini). Kao rezultat, oštrina vida se postepeno menja.

Bifokalne naočare imaju određene delove za čitanje i gledanje na daljinu, dok progresivne naočare imaju postepenu promenu dioptrijske snage i ne zahtevaju odvojene delove za vid na blizinu i na daljinu. Progresivna sočiva nude šire vidno polje i kozmetički su privlačnija zbog odsustva vidljive linije na staklu za naočare.

Pogledajte akcije koje imamo na progresivna stakla: