ZAŠTO SU NOVE NAOČARE TAKO VAŽNE?

Mnogi pojedinci imaju tendenciju da se drže svojih naočara kada pronađu savršen par, koristeći ih sve dok više ne mogu da vide kroz sočiva. Međutim, to ne mora da znači da naočare i dalje funkcionišu kako treba, posebno ako je prošlo više od dve godine od kupovine.

Za razliku od para cipela koje dete preraste u jednoj sezoni, određivanje da li je vreme da obnovite recept za naočare nije uvek jednostavno. Promene vida mogu se desiti postepeno, a ako odložite godišnju posetu oftalmologu, možda nećete ni primetiti koliko vam se vid pogoršao.

Optometristi preporučuju da posećujete svog očnog lekara svake dve godine kako biste bili sigurni da nosite ispravnu dioptriju. Ali kako da znate da li vam je potrebna nova dioptrija pre zakazanog pregleda kod optometriste? Jedna jasna indikacija je zamagljen vid. Međutim, određeni znaci nisu tako očigledni. Obratite pažnju na ove simptome koji sugerišu da su vam potrebne nove naočare:

ŽMIRITE!

Delimično zatvaranje očiju može zapravo poboljšati vaš vid tako što će dopustiti koncentrisanu količinu svetlosti. Međutim, ovu tehniku ne treba koristiti dok nosite naočare jer je to samo privremeno rešenje. 

GLAVOBOLJA!

Ako imate glavobolje i naprezanje očiju, to može biti zbog toga što vaše oči i mozak više rade da bi nadoknadili zastarelu dioptriju. Preporučuje se zakazivanje očnog pregleda svake dve godine kako bi se osiguralo dobro zdravlje očiju, koje je povezano sa ukupnim zdravljem i čak može otkriti rane znake srčanih oboljenja i dijabetesa.

GODINAMA NISI IMAO-LA NOVE NAOČARE.

Preporučuje se zakazivanje sveobuhvatnog pregleda očiju svake dve godine pošto je zdravlje očiju povezano sa godinama i ukupnim zdravljem. Vaš oftalmolog može čak da otkrije rane znake srčanih bolesti i dijabetesa.

VIDIŠ DUPLO.

Videti dve slike istog objekta je znak da vaše oči ne rade zajedno kako bi stvorile jasnu sliku.

VAŠE NAOČARE SU IZGREBANE ILI OŠTEĆENE.

Ako su vaša sočiva za naočare izgrebana ili oštećena, to može izazvati zamagljen vid, a neusklađeni okviri mogu dovesti do toga da naočare nepravilno sede na licu. Ovo je posebno problematično ako nosite cilindrična stakla, jer uglovi na sočivima možda nisu odgovarajući, što dovodi do lošeg kvaliteta vida.

OSTALI RAZLOZI ZA PROMENU NAOČARA

Pored problema vezanih za vid, postoje i drugi razlozi zbog kojih biste možda želeli da promenite naočare. Čak i ako je vaš trenutni par u dobrom stanju i dobro vidite, uvek je dobra ideja imati rezervni par. Pored toga, ako ste neko ko voli modu, možda biste želeli da ažurirate svoje okvire da biste pratili najnovije trendove.

Pogledajte deo našeg asortimana naočara za vid, možda Vam se nešto svidi. 

ŽELITE STAKLA SA DRUGAČIJIM KARAKTERISTIKAMA.

Postoje različite vrste tehnologija sočiva koje možete izabrati prilikom kupovine naočara. Neka sočiva nude zaštitu od štetnog plavog svetla, što može pomoći u sprečavanju digitalnog naprezanja očiju. Druga sočiva, poznata kao fotoosetljiva sočiva, potamne kada su izložena UV svetlu. Ovo je samo nekoliko tehnologija sočiva koje biste možda želeli da uzmete u obzir prilikom kupovine novih naočara.

Ovde možete pogledati deo asortimana stakala za naočare.