Na početku: rani pokušaji korekcije vida

Pre nekoliko hiljada godina, naši preci su se suočavali sa izazovom lošeg vida, baš kao i mi danas. Dok je tehnologija bila primitivna u poređenju sa današnjim standardima, rane civilizacije su razvile naočare za vid rudimentarnih oblika. Neki izveštaji sugerišu da su stari Egipćani koristili rudimentarna dioptrijska sočiva napravljena od poliranog kvarca ili stakla za uvećanje predmeta.

Renesansa naočara: od monokla do dioptrijskih naočara

Brzo idemo u 13. vek, i susrećemo se sa rođenjem onoga što danas prepoznajemo kao naočare za vid. U Italiji su majstori počeli da eksperimentišu sa konveksnim sočivima, što je dovelo do stvaranja prvih dioptrijskih naočara za nošenje. U početku su ove dioptrijske naočare prvenstveno koristili naučnici i monasi za pomoć pri čitanju i bliskom radu. Međutim, njihova praktičnost ubrzo ih je učinila poželjnim dodatkom širom Evrope.

Moda se susreće sa funkcijom: okviri za naočare u modernoj eri

Kako su vekovi prolazili, okviri za naočare su evoluirali ne samo kao pomoć za vid već i kao modni dodatak. U 18. i 19. veku su se pojavili monokli i pince-nez, odražavajući promene ukusa i društvenih normi. Ove jedinstvene dioptrijske naočare su često povezivane sa aristokratijom i intelektualnom elitom, dodajući prizvuk sofisticiranosti njihovim nosiocima.

Tehnološke inovacije: evolucija dioptrijskih sočiva i okvira za naočare

20. vek je doneo značajan napredak u tehnologiji naočara. Razvoj plastičnih dioptrijskih sočiva, čiji je pionir optička industrija, revolucionirao je udobnost i izdržljivost naočara. U međuvremenu, dizajn okvira za naočare je bio raznolik, u rasponu od klasičnih žičanih okvira do smelih, avangardnih stilova. Uvođenje naočara za sunce sa dioptrijom dodatno je proširilo funkcionalnost naočara, pružajući zaštitu od štetnih UV zraka uz očuvanje jasnoće vida.

Naočare za vid danas: mešavina stila, tehnologije i pristupačnosti

U 21. veku, dioptrijske naočare su postale više od pukog pomagala za vid; to je odraz ličnog stila i identiteta. Sa porastom dizajnerskih brendova i prilagodljivih opcija, pojedinci mogu da se izraze kroz svoj izbor dioptrijskih okvira i dioptrijskih sočiva. Šta više, napredak u tehnologiji dioptrijskih sočiva, kao što su antirefleksni slojevi zaštite i filteri plave svetlosti, zadovoljavaju digitalno doba, rešavajući probleme vezane za produženo izlaganje ekrana.

Pogled u budućnost: trendovi i inovacije u naočarima

Dok gledamo napred, budućnost naočara izgleda bezgranična. Od naočara sa proširenom stvarnošću koje prekrivaju digitalne informacije na fizički svet do pametnih sočiva koja mogu da prate zdravstvene metrike, tehnologija nastavlja da pomera granice mogućeg. Pored toga, održivost je postala ključni fokus, a ekološki materijali i programi reciklaže postaju sve popularniji u industriji naočara.


U zaključku, istorija naočara je svedočanstvo ljudske genijalnosti i inovativnosti. Od skromnih početaka do najsavremenije tehnologije, okviri za naočare su pretrpeli izuzetnu transformaciju, oblikujući ne samo način na koji vidimo svet već i kako sebe doživljavamo u njemu. Dok nastavljamo da putujemo napred, jedna stvar ostaje jasna: naočare za vid i njihova budućnost je svetla koliko i dioptrijska sočiva kroz koja je posmatramo.

OVDE možete pogledati deo asortimana stakala za naočare.

OVDE možete pogledati deo asortimana naočara za vid.


Za pitanja i konsultacije možete nas pozvati na broj 0113234018 ili nas posetiti u optici Occhi koja se nalazi u bulevaru despota Stefana 33, Beograd.