Kako biste razumeli na koji način to utiče na Vašu jasnoću vida i zašto je to važan podatak, proći ćemo kroz sve ono što je potrebno da znate o razmaku zenica.

Šta pretstavlja razmak zenica?

Razmak zenica je rastojanje između centralnih tačaka Vaših zenica i meri se u milimetrima. U sredini Vaših očiju nalaze se crni krugovi (zenice) koji su okruženi irisom, odnosno prstenom obojenog tkiva. Vaše zenice se povećavaju ili sužavaju kako bi propustili različitu količinu svetlosti, a iris (šarenica) pomaže zenici da promeni veličinu.

Za šta se koristi razmak zenica?

PD merenje pomaže da se tačno odredi optički centar, odnosno gde ćete na dioptrijskim staklima za naočare prvenstveno gledati. Kao što smo spomenuli, zenice su te koje propuštaju svetlost u Vaše oči, tako da je pravilno postavljen optički centar na paru naočara veoma važan proces izrade naočara za vid. Dakle, kada je PD uključen na Vašem receptu, Vaše naočare za vid će biti napravljene tako da poravnaju optički centar sa sredinom Vaših zenica. Za razliku od drugih delova Vašeg recepta, PD nije pokazatelj zdravlja Vaših očiju. To je isključivo parametar koji se koristi prilikom ugradnje stakala kako bi smo postigli maksimalnu oštrinu vida, i stoga nije nešto o čemu treba da brinete.

Zašto je važna pupilarna distanca?

PD je važan da biste maksimalno iskoristili svoje naočare i recept. Precizno poravnavanje optičkog centra sa Vašim zenicama je ključna komponenta u funkcionisanju naočara za vid. PD se koristi da bi se osiguralo da jasno vidite stvari i na blizinu i na daljinu, u zavisnosti od Vašeg recepta. Ako on nije tačno izmeren, Vaše naočare možda neće poboljšati Vaš vid onoliko koliko bi trebalo. Bez tačnog PD-a, takođe možete biti izloženi riziku od razvoja iskrivljenog i zamagljenog vida, glavobolje ili naprezanja očiju. Verovatnoća za to je mnogo veća ako imate prepisanu dioptriju koja je viša od potrebne. Vaše naočare takođe mogu biti i neprijatne za nošenje, čime se postiže sasvim suprotan efekat od poželjnog, a to je da naočare treba da Vam pomognu!

Treba napomenuti da se PD kod dioptije za blizinu koristi malo drugačije. Ovo se svodi na specifičnosti pozicioniranja zenice oka prilikom rada na blizinu, gde se usled spuštenog pogleda umanjuje i PD. Ljudi koji koriste naočare za čitanje mogu ih nositi niže na nosu, što znači da optički centar sočiva može biti drugačiji.

Prosečna udaljenost zenica kod čoveka

Prosečno rastojanje zenica za odrasle je između 54 mm i 74 mm. Po polu, prosečan PD za žene je od 53 mm do 65 mm, a od 55 mm do 70 mm za muškarce. PD je mnogo manji za decu, i iznosi između 43 mm i 58 mm.


Kako da sami izmerite vašu pupilarnu distancu

Relativno je jednostavno izmeriti svoj PD kod kuće, ali morate imati strpljenja - važno je da merenja koja preduzimate budu tačna.

Da biste izmerili razmak zenica, biće vam potrebno ogledalo, lenjir sa milimetarskim merenjima i mirna ruka.

  • Stanite oko 30 cm od ogledala, idealno u prostoru koji je svetao.

  • Postavite lenjir horizontalno uz obrve. Uverite se da jasno vidite oznake merenja.

  • Gledajući u ogledalo, zatvorite desno oko i poravnajte oznaku od 0 mm na lenjiru sa centrom Vaše leve zenice.

  • I dalje gledajući pravo ispred sebe, zatvorite levo oko i otvorite desno.

  • Koji god broj da se nalazi u sredini zenice Vašeg desnog oka je rastojanje Vaših zenica.

  • Ne zaboravite da to zapišete!

  • Preporučujemo da ponovite ovaj proces nekoliko puta, samo da biste bili sigurni da su Vaša merenja tačna.

  • Ako vam je potreban monokularan PD, jednostavno prepolovite broj koji ste izmerili.


Ako imate pitanja o merenju pupilarne distance ili želite da saznate više o tome, kontaktirajte nas na broj telefona 0113234018 sa bilo kojim upitima za pupilarnu distancu i rado ćemo Vam pomoći, ili nas posetite u optici Occhi koja se nalazi u bulevaru despota Stefana 33, Beograd.

Social share // previous - next navigation