Da bismo razumeli zašto je udaljenost zenica važna i kako utiče na vaš vid, pogledajmo neke ključne informacije o razmaku.

Šta predstavlja razmak zenica?

Razmak zenica se meri u milimetrima i predstavlja rastojanje između centralnih tačaka vaših zenica. Vaše zenice su crni krugovi u sredini vaših očiju, okruženi irisom, koji je prsten obojenog tkiva. Veličina vaših zenica se menja u zavisnosti od količine svetlosti koja ulazi u vaše oči, a iris pomaže u regulisanju ovog procesa.

Za šta se koristi razmak zenica?

Merenje udaljenosti zenica (PD) se koristi za određivanje preciznog optičkog centra dioptrijskih stakala. Ovo je važno jer zenice propuštaju svetlost u oči, a ispravan položaj optičkog centra obezbeđuje da naočare budu efikasne. Uključivanje PD u vaš recept pomaže da se optički centar na staklima poravna sa centrom vaših zenica, što rezultira maksimalnom oštrinom vida. Vredi napomenuti da za razliku od drugih delova vašeg recepta, PD ne ukazuje na zdravlje vaših očiju. To je jednostavno parametar koji se koristi za postavljanje dioptrijskih sočiva i nema potrebe da brinete o tome.

Zašto je važna pupilarna distanca?

Udaljenost zenica (PD) igra ključnu ulogu u maksimiziranju efikasnosti vaših naočara i recepta. Tačno poravnanje optičkog centra sa vašim zenicama je od suštinskog značaja za pravilno funkcionisanje vaših naočara. PD se meri kako bi se osiguralo da možete jasno da vidite stvari, bilo da su blizu ili daleko na osnovu vašeg recepta. Netačna merenja PD mogu dovesti do neadekvatnog poboljšanja vida i rizika od izobličenog i zamagljenog vida, glavobolje ili naprezanja očiju. Ovaj rizik je još veći ako je vaš recept veći nego što je potrebno. Netačna merenja PD takođe mogu da izazovu nelagodnost tokom nošenja naočara, što pre svega poništava svrhu njihovog nošenja.

Udaljenost između zenica, takođe poznata kao PD, je drugačija kada se koristi dioptrija za blizinu. Ovo je zbog položaja zenice kada se radi izbliza, što rezultira smanjenim PD. Za one koji nose naočare za čitanje, optički centar sočiva može biti drugačiji ako nose naočare niže na nosu.

Prosečna udaljenost zenica kod čoveka.

U proseku, rastojanje zenica za odrasle se kreće od 54 mm do 74 mm, pri čemu se žene kreću od 53 mm do 65 mm, a muškarci od 55 mm do 70 mm. Deca imaju mnogo manji PD, u rasponu od 43 mm do 58 mm.

Kako da sami izmerite vašu pupilarnu distancu?

Da biste kod kuće izmerili rastojanje zenica, sve što vam je potrebno je ogledalo, milimetarski lenjir i mirna ruka. Od ključne je važnosti da obezbedite da mere koje uzimate budu tačne, zato budite strpljivi.

  • Počnite tako što ćete stajati oko 30 cm od ogledala na dobro osvetljenom mestu.

  • Zatim postavite lenjir horizontalno duž obrva, pazeći da su oznake merenja jasno vidljive.

  • Zatvorite desno oko i poravnajte oznaku od 0 mm na lenjiru sa centrom vaše leve zenice dok gledate u ogledalo.

  • Zatim zatvorite levo oko i otvorite desno dok još uvek gledate pravo napred.

  • Broj u sredini vaše desne zenice je rastojanje zenice, pa ga obavezno zapišite.

  • Ponovite ovaj postupak nekoliko puta da biste osigurali tačnost.

  • Ako vam je potreban monokularni PD, jednostavno podelite broj koji ste izmerili sa dva.


Ako imate pitanja o merenju pupilarne distance ili želite da saznate više o tome, kontaktirajte nas na broj telefona 0113234018 sa bilo kojim upitima za pupilarnu distancu i rado ćemo Vam pomoći, ili nas posetite u optici Occhi koja se nalazi u bulevaru despota Stefana 33, Beograd.