Najbolji način da održite svoje naočare za vid u vrhunskom stanju je da ih redovno čistite. Preventivni koraci poput čišćenja i pravilnog skladištenja ne samo da smanjuju rizik od oštećenja, već znače da Vaše naočare za vid ili sunčane naočare mogu trajati zaista dugo. Prljave naočare takođe mogu da doprinesu glavobolji i naprezanju očiju, tako da je svakako korisno voditi računa o njihovoj nezi.

OPERITE RUKE

Pre nego što bilo šta uradite - operite ruke. U ovom početnom trenutku, želećete da se uverite da su Vaše ruke čiste od bakterija, klica i svega što bi moglo da se zalepi za Vaše naočare. Takođe će ukloniti svu prljavštinu i ulja sa vaših prstiju, tako da slučajno ne zamrljate dioptrijska stakla. Ne zaboravite da ih nakon toga dobro osušite.

ISPERITE CELOKUPNE NAOČARE, UKLJUČUJUĆI OKVIR I STAKLA

Fokus na čišćenju naočara često može biti isključivo na staklima, ali celokupne naočare moraju da se uključe u igru osvežavanja - uključujući okvire. U ovoj fazi, isperite naočare mlakom vodom iz slavine. Želećete da nanesete vodu na sočiva, kao i na šarke, ruke, mostove i papučice za nos. U suštini, bilo koje od malih mesta gde se prljavština i bakterije mogu nakupiti i na kraju iritirati kožu. Uverite se da voda nije previše topla, jer to može uticati na zaštitne slojeve na staklima.

OČISTITE VODOM I SAPUNOM ZA RUKE

Naočare za vid, iako naizgled neuništive zbog količine puta kada ih ispustimo, treba da se tretiraju sa velikom pažnjom. To je zbog više razloga - one se zapravo mogu lako iskriviti i oštetiti, što znači da neće raditi posao koji mi želimo.

To znači da kada je u pitanju njihovo čišćenje, želite da koristite veoma nežan rastvor. Mlaka voda sa sapunom za ruke ili specijalizovano sredstvo za čišćenje sočiva će učiniti pravi trik.

Definitivno ne želite da koristite ništa abrazivno ili sa jakim hemikalijama. Evo čega bi trebalo da se klonite kada birate rastvor za čišćenje:

  • Sredstva za čišćenje u domaćinstvu, uključujući sredstvo za čišćenje stakala i prozora.

  • Sredstva za čišćenje sa amonijakom ili acetonom.

  • Sredstvo za dezinfekciju ruku ili alkohol za trljanje. Sadržaj alkohola u njima će oštetiti sve zaštitne slojeve na staklima.

  • Da, ovo bi već moglo izgledati pomalo neprijatno. Ali trljanje pljuvačke na naočare jednostavno nije efikasno u njihovom čišćenju.

Vaše naočare ne moraju biti potpuno potopljene u mnogo vode sa sapunom. Potrebno je samo malo - možete ga naneti čak i vrhovima prstiju. Kada čistite naočare, vodite računa da ih držite za okvir, a ne za stakla. Ovo je samo još jedan korak u sprečavanju da im se slučajno ne nanese šteta.

UĐITE U UGLOVE NAOČARA

Važno je osigurati da uglovi vaših naočara budu dobro očišćeni - to mogu biti pravi magneti za prljavštinu. Koristite staru četkicu za zube da delikatno očistite okvire i šarke. Samo pazite da četkica za zube nema kontakt sa staklima - to je samo za okvire.

PONOVO ISPERITE

Da biste sprečili stvaranje tragova od sapuna na vašim sočivima, isperite naočare završno pod mlakom vodom. Ovo može učiniti da naočare izgledaju mutno (iako su čiste!)

SUŠENJE NAOČARA

Poslednji korak je da nežno osušite naočare čistom krpom od mikrovlakana ili specijalnom krpom za stakla. Možda bi bilo primamljivo koristiti kuhinjski ubrus ili kuhinjske peškire da biste to uradili, ali oni imaju mnogo oštrija vlakna u sebi. To može dovesti do ogrebotina na staklima, što bi nakon celokupnog čišćenja bila prava šteta!


KAKO ODRŽAVATI NAOČARE ČISTIMA?

Redovno održavanje čistih naočara će Vam pomoći da duže traju, kao i da Vam obezbede potrebnu oštrinu vida. Evo naših saveta šta da radite i kako da Vam to postane navika.

Redovno čistite naočare. Ovo može izgledati prilično očigledno, ali je to odlična navika. Uradite to barem nekoliko puta nedeljno - ne traje dugo i bićete zahvalni na tome na duge staze.

Za redovno čišćenje u pokretu koristite sprej za sočiva bez alkohola. Ovo može biti posebno korisno ako koristite javni prevoz i smatrate da Vam se naočare često prljaju. Krpa od mikrovlakana je takođe dobra za ovaj posao!

Kada uzimate naočare, držite ih obema rukama za okvir, a ne za stakla. Ovo će pomoći da stakla duže ostanu čista i smanjiti rizik od oštećenja i mrlja.

Proverite da li su Vam ruke suve i bez hemikalija pre nego što uzmete naočare. Iz razloga sličnih gore navedenom savetu, ovo će pomoći u održavanju strukturalnog integriteta vaših naočara.

Kada ne nosite naočare, držite ih u zaštitnoj futroli, na mestu koje nije previše vruće. Ovo će ih zaštititi od prašine i bakterija ali očuvati i integritet zaštitnih slojeva na staklima jer su ista osetljiva na povišenu temperaturu.

Ne čistite ih košuljom, odećom i maramicama. Slično peškirima i kuhinjskim krpama, vlakna u njima mogu izazvati ogrebotine.

Održavanje naočara čistim donosi dugoročne koristi. One održavaju vaš vid jasnim i ostaju u dobrom stanju mnogo duže. Vredi uspostaviti redovnu rutinu čišćenja naočara, bilo da je to prva stvar ujutru ili poslednja stvar uveče. Šta god Vam najbolje odgovara.


Za pitanja i konsultacije možete nas pozvati na broj 0113234018 ili nas posetiti u optici Occhi koja se nalazi u bulevaru despota Stefana 33, Beograd.

Social share // previous - next navigation