Stakla za naočare bez slojeva zaštite su napravljena od plastike (CR-39). Kada stakla nemaju slojeve zaštite, Vaše oči će se više naprezati prilikom gledanja kroz njih. Pojavljivaće se refleksija sa spoljne i unutrašnje strane stakla, lakše će se grebati, a pored toga nemaju UV zaštitu. Kada se dioptrijska stakla zamagle mnogo im više treba vremena da se odmagle (možda ćete čak morati i da ih prebrišete da bi se skroz odmaglile) u odnosu na stakla sa zaštitnim slojevima. 

Kada ima dosta refleksije na staklima samim tim manje svetlosti prolazi do oka i Vama se stvara slika lošijeg kvaliteta.

Jedno od najčešćih pitanja koje se postavlja je da li treba da izaberete stakla sa višeslojnim zaštitnim slojevima (HMC)? Dakle, koje su prednosti:

Kako funkcionišu stakla sa zaštitnim HMC slojevima? Višeslojne zaštite funkcionišu slično kao slušalice za poništavanje buke. I zvuk i svetlost imaju svojstva talasa. Slušalice za poništavanje buke proizvode zvučne talase sa profilom suprotnim od pozadinske buke i ovi suprotni talasi deluju tako da uglavnom poništavaju zvuk. Višeslojni slojevi, na sličan način, reflektuju svetlost nesinhronizovano koja deluje na poništavanje refleksije svetlosti sa prednje i zadnje površine dioptrijskog stakla. To znači da dioptrijska stakla izgledaju prozirnije. Sva kvalitetna optička sočiva - na primer, ona koja se koriste u fotoaparatima ili dvogledima - standardno dolaze sa višeslojnim zaštitnim slojevima.

HMC dioptrijska stakla su kombinacija višestrukih slojeva koji se dodaju uglavnom plastičnim staklima za naočare.

Ovi zaštitni slojevi sadrže:

antirefleksni sloj, sloj otporan na ogrebotine, gornji hidrofobni sloj (koji sprečava da se voda razmazuje na površini sočiva), sloj za brže odmagljivanje, sloj za lakše brisanje i održavanje sočiva sa dioptrijom, UV zaštitu (zavisi od proizvođača ali uglavnom svi imaju UV zaštitu).

Nadamo se da smo Vam malo pomogli u odluci koja dioptrijska stakla želite za Vaše naočare.

  • Više o vrstama stakala za naočare možete pogledati na ovde

Social share // previous - next navigation