Bez ovih zaštitnih slojeva, vaša dioptrijska stakla su napravljene od plastike (CR-39) i mogu izazvati više naprezanja očiju kada gledate kroz njih. Refleksija će se pojaviti na spoljašnjoj i unutrašnjoj strani stakla, čineći ih lakšim za grebanje i imaju nedostatak UV zaštite. Pored toga, dioptrijskim staklima za naočare bez zaštitnih slojeva potrebno je duže da se odmagle kada se zamagle. Ovo može biti gnjavaža i može zahtevati njihovo brisanje da se potpuno odmagli.

Bez ovih slojeva, može biti mnogo refleksije na naočarima, uzrokujući sliku nižeg kvaliteta sa manje svetlosti koja prolazi kroz vaše oči.

Jedno od najčešće postavljanih pitanja je da li treba izabrati HMC staklo ili ne. Dakle, koje su prednosti?

Zaštitni HMC slojevi na staklima za naočare funkcionišu korišćenjem višeslojnih zaštita koje funkcionišu slično slušalicama za poništavanje buke. I zvuk i svetlost imaju svojstva talasa. Slušalice sa poništavanjem buke proizvode zvučne talase koji imaju suprotan profil od pozadinske buke, a ovi suprotni talasi deluju tako da uglavnom poništavaju zvuk. Slično tome, višeslojni slojevi reflektuju svetlost nesinhronizovano, što deluje tako da poništava refleksiju svetlosti sa prednje i zadnje površine dioptrijskog stakla. Ovo dovodi do toga da dioptrijska stakla izgledaju transparentnije. Sva kvalitetna optička sočiva, kao što su ona koja se koriste u fotoaparatima ili dvogledima, standardno dolaze sa višeslojnim zaštitnim slojevima.

HMC dioptrijska stakla su kombinacija višestrukih slojeva koji se dodaju uglavnom plastičnim staklima za naočare.

HMC dioptrijska stakla za naočare se sastoje od nekoliko slojeva koji se dodaju plastičnim sočivima za naočare. Ovi slojevi su dizajnirani da obezbede zaštitu i poboljšaju performanse sočiva. Oni uključuju antirefleksni sloj, sloj otporan na grebanje, hidrofobni sloj za sprečavanje razlivanja vode, sloj za sprečavanje zamagljivanja, sloj koji olakšava čišćenje sočiva sa dioptrijom i UV zaštitu (u zavisnosti od proizvođača).


Nadamo se da su ove informacije bile od pomoći u određivanju koja dioptrijska stakla odgovaraju vašim potrebama i naočarima.

  • Više o vrstama stakala za naočare možete pogledati na ovde